Jyväskylän veteraanit kesäisellä asevelilounaalla

19.5.2016 Jyväskylän veteraanit kesäisellä asevelilounaalla

Jyväskylän veteraanien asevelilounas nautittiin 16.5 Metsärannan leirintäalueella Neulajärven rannalla lähellä Jyväskylää. Asevelilounaalle oli kokoontunut vakiojoukko jyväskyläläisiä veteraaneja. Ennen ruokailua käsiteltiin yhteisesti mm. amerikkalaisten joukkojen harjoituksia Suomessa, Euroopan pakolaiskriisiä, ilmavoimien hävittäjäkaluston uusimista sekä Ukrainan kriisiä. Tämän jälkeen syötiin maittava lohikeitto ja jälkiruokana pannari hilloineen sekä kahvit. Metsärannan sauna oli kuumana ja osa porukasta siirtyi saunaan, mutta kukaan ei uskaltautunut uimaan.

veteraanit_makkaranpaistossa_ 16 5 2016

Pisteenä i:n päälle kokoonnuttiin vielä nuotion ääreen paistamaan makkaraa ja muistelemaan kokemuksia sekä sodan että rauhan aikana. Veteraaneilla juttu kyllä luisti! He muistivat myös kiitellä Ilmasotakoulun reippaita keräyslippain keränneitä varusmiesmiehiä. Veteraanit kehuivat varusmiehiä erittäin mallikelpoisiksi, ei ihme, että varusmiehet saivat kiitosta myös yleisöltä.

Rintamasotilaille tarkoitettua asevelilounasta on nyt järjestetty Jyväskylässä reilut kolme vuotta keskustan lounasravintoloissa ja se on vakiinnuttanut paikkansa veteraanien kohtaamispaikkana kaksi kertaa kuukaudessa. Lounaat on kustannettu Sotiemme Veteraanit – keräyksestä, Jyväskylän järjestöjen saamista varoista. Keräyksen valtakunnallinen tunnuslause onkin tällä hetkellä ”lahjoita veteraanille lounas”. Tämä ei tarkoita sitä, että veteraanit muuten näkisivät nälkää, mutta kokoontuminen yhteiselle lounaalle saa useimmiten yksin asuvat osallistujat lähtemään liikkeelle ja tapaamaan saman ikäisiä aseveljiä sekä vaihtamaan kuulumisia. Veteraanien kuljetuksissa lounaspaikalle ovat avustaneet mm. Jyväskylän Talkootiimin, Rauhanturvaajaliiton ja Leijonien vapaaehtoiset. Pyörätuolilla liikkuvat ovat käyttäneet invataksia. Usein lounaalle mukaan on kutsuttu, veteraaneja tapaamaan, paikkakunnan vaikuttajia ilmavoimien komentajasta sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittajaan. Kaikki kutsutut ovat tulleet mieluusti mukaan esittäytymään ja kertomaan lyhyesti organisaationsa kuulumisia. Eräillä jo eläkkeellä olevilla kenraaleilla juttua on riittänyt, että tilaisuus on venynýt ”yli lounasajan.” Keskustelut ovat kuitenkin olleet niin kiinnostavia, ettei niitä ole raaskinut keskeyttää.

Toukokuun lopussa siirrytään tauolle ”omaehtoiseen” ruokailuun, mutta elokuun puolivälissä taas jatketaan, suosittuja Asevelilounaita täällä Jyväskylässä.

IMG_2475

Puheenjohtaja Kari Korhonen, Jyväskylän Sotaveteraanit, YLE:n toimittaja Tenho Tornbergin haastateltavana 21.4.2016 pidetyssä “tarjoa veteraanille lounas” -kampanjan tiedotustilaisuudessa.

Kari on pitkän linjan aktiivi veteraanityössä. Hän on toiminut myös valtakunnallisen Sotiemme Veteraanit – keräyksen kenttäpäällikkönä. Kari kannustaa mielellään kehittämään ja luomaan uusia toimintatapoja ja hyviä käytäntöjä, jotka takaavat veteraaneille hyvän arjen.