Iloista isänmaallisuutta sanoitus- ja sävellyskilpailulla

4.5.2016 Iloista isänmaallisuutta sanoitus- ja sävellyskilpailulla

Olen tehnyt veteraanityötä liki 30 vuotta, aluksi laulaen sota-ajan musiikkia ja nyttemmin myös järjestötyötä. Esiintyessäni olen nähnyt miten voimakkaasti musiikki vaikuttaa tunnetiloihin ja miten sen avulla voidaan vaikuttaa.

Vuosien myötä olen saanut laajan kosketuspinnan sotaveteraaneihin, niin miehiin kuin naisiin. Keskusteluissa veteraanien kanssa on tullut esille huoli veteraanien tekemän työn säilymisestä suomalaisten muistissa veteraanien poistuttua.

Jokainen tietää miten lapsena opitut asiat säilyvät ja kantavat elämän varrella. Perinteen kunnioitus joka on istutettu lapsena, kulkee mukana koko elämän ajan. Sotaveteraaniliitto siirtyy muutamien vuosien kuluttua perinneaikaan. Tämä sävellys- ja sanoituskilpailu liittyy olennaisesti perinnetyöhön.

Isänmaallisia lauluja meillä on paljon, mutta päiväkerhoikäisistä kouluikäisiin ne ovat monille vieraita ja ne koetaan vaikeiksi. Kilpailusta toivomme lauluja, jotka voidaan laulaa päiväkodissa ja koulussa mutta sävellystä voisi muokata myös nuorisokuorolle sopivaksi. Lauluja nykypäivän lapsille ja nuorille, vaikkapa räppiä, jos sillä saamme veteraaniperinnettä siirretyksi tuleville sukupolville. Itsenäisyys on iloinen asia!

Sävellys ja sanoitus voivat olla yhden henkilön tuotos, mutta tiimityö on myös sallittua. Kilpailu on avoin niin musiikin harrastajalle kuin ammattilaiselle. Kilpailuaika pohjaa kyselyihin opiskelijoiden keskuudessa. Monet hyvät ideat syntyvät nuotion äärellä, saunoessa tai iltaa istuessa. Kilpailuohjeissa ilmenevät yksityiskohdat menettelytavoista.

Ikärajalla haluamme antaa mahdollisuuden nuoremmille musiikintekijöille. Varhaiskasvatuksen opiskelijoista monet ovat musiikillisesti lahjakkaita. Musiikkiluokkien oppilaista hyvinkin nuoret hallitsevat sävellyksen ja sanoituksen teon. Haluamme antaa uusille kyvyille kanavan tulla esiin.

Sävellys voi olla lähes millainen hyvänsä. Tärkeintä on kappaleen helppous laulaa ja tietysti mieleenpainuva melodia. Sanoissa tulee ilmetä veteraanien perinteen kunnioitus ja itsenäisyys, joka on iloinen asia.

Tuija Saura (002)

 

Tuija Saura