Auta veteraania sv

Kvinnor från våra krig märket nr 3 (På bilden: Aira Samulin)

Jag är uppfostrad enligt Lotta – reglerna och med dem har jag klarat mig hela mitt liv. Min mor skolade Lottor och min far fungerade som chef för gränsbevakningen. Det var en självklar sak att försvaret av vårt land var en stor del av vårt liv. Jag deltog i Lottornas  välgörenhetsevenemang och anslöt mig till flicklottorna redan som 8-åring.

Då vinterkriget bröt ut var jag 13 år. Vi bodde  under min fars soldattjänstgöring på en bevakningsstation några kilometer från östgränsen. Jag  hade en två månader gammal lillasyster. Det var vinterföre och inga färdmedel fanns. Det var 5 kilometer till järnvägsstationen. Fiendens krigstrupper och eldfront var två kilometer därifrån. Alla andra hus var tomma. Jag hade förberett mig på att vi inte skulle klara oss utan att bli skjutna. Jag sprang hukande över gården för att  hämta ved från lidret, då en frontsoldat for förbi  på en  ”Finlandshäst” och råkade se mig. Han kom in på gården och tog oss snabbt med och förde oss till järnvägsstationen.

Det sista tåget hade varit på väg redan i två timmar. Vi försökte hinna till det. Fiendeplan bombade tåg i rörelse, därför stod det ännu fyra timmar före avgång.. Vi var de enda civilpersoner i tåget. Från tågfönstret såg vi hur omgivningen  var ett eldhav. Vid följande station evakuerades hela Kotajärvi by. Sedan var tåget fullt, ingen mat och ingen dryck. Min barndom var slut.

Efter kriget har jag ägnat mig åt att hjälpa unga mänskor, med att erbjuda mångsidiga sportiga dansintressen för våra ungdomar. Jag har också uppträtt med dansgrupper på garnisonerna och ordnat fartfyllda danstävlingar för beväringarna.

”Ett hjärtligt tack för detta vackra märke, med vördnad och  minnen”.

–Aira Samulin
Nationella Veterandagen 27.4.2021

| Suomeksi

fru Jenni Haukio:

Republikens presidents maka Jenni Haukio har tagit emot ett bröstemblem som hedrar kvinnorna i våra krig.

” Det är en stor glädje att få ta emot emblemet Kvinnorna i våra krig nummer 001. När jag bär tecknet känner jag djup tacksamhet för de gångna generationernas arbete och samtidigt också ansvar för framtiden. Skildringen av kvinnorna i våra krig präglas av oändlig empati, oerhörd energi och gränslös kärlek till nästan. I deras och veteranernas hjältemod sammanfattas hela den finska nationens framgångshistoria”, sade Haukio.

Blomman på bröstemblemet representerar den finländska kvinnan som har klarat sig genom historien i alla förhållanden, i alla tider. Avkastningen av emblemet som kommer till salu 2020 används till förmån för veteranernerna, kvinnorna i våra krig och krigsänkor.

| Suomeksi

" Att få mottaga Kvinnorna från våra krig märke är en mycket stor ära. Därtill känner jag en djup glädje på det personliga planet över märkets budskap - att krigsveteranernas och -invalidernas makar och änkor fortfarande finns bland oss.

De är ovärdeliga bärare av veteranerna från våra krigs arv och minne, men deras egna historia är lika viktig och värdefull. Kvinnorna har spelat en avgörande roll i vårt lands överlevnad och blomstring.

Min far och jag diskuterade ofta hur Finland kommer att förändras efter att den sista krigsveteranen gått ur tiden. Vi var överens om att en gemensam historia är en förutsättning för en nations styrka och framtidstro.

För mig representerar veteranerna från våra krig och deras makar denna gemensamma historia. Krigsgenerationens livsverk är en så fundamental del av den finländska identiteten, dess närvaro intar en så central plats i mitt personliga själalandskap. Det är en sann glädje och rikedom att vi finländare, efter krigsveteranerna, nu får fortsätta att ta hand om deras makar och änkor. Genom dem får vår gemensamma historia, Finlands historia, leva vidare. "

–Margaretha Mannerheim

| Suomeksi

NYT ON AIKA MUISTAA
SOTIEMME NAISIA OMALLA TUNNUKSELLA.

Kotirintaman naiset tekivät mittaamattoman arvokkaan ja kunnioitettavan työn Suomen itsenäisyyden säilyttämiseksi. Kun miehet lähtivät rintamalle, naiset jäivät kotiin perheen ja töiden kanssa.

Naiset olivat paitsi veteraanien puolisoja myös lasten kasvattajia, tehtaiden toiminnan varmistajia, tilojen ja eläinten hoitajia ja selviytyjiä. Naisilla oli vahva henkinen asema Suomen jälleenrakennuksessa, kun sodasta palasi enemmän tai vähemmän traumatisoituneita miehiä.

Sotiemme Naiset -tunnus sopii täydentämään Sotiemme Veteraanit -kokardia niin ajatuksellisesti kuin visuaalisesti  – Suomi on rakennettu yhdessä.

SOTIEMME NAISET – VERTA, HIKEÄ JA KYYNELEITÄ.

Tunnus kertoo tarinan suomalaisesta kukasta, jossa on verta, hikeä ja kyyneleitä.
Se rakentuu nauhasta kukkamaiseksi ja se on somistettu kyyneleillä. Muotokieli noudattaa nykyistä veteraani -kokardia.
Tunnuksen kukka ilmentää naisellisuutta. Kyyneleet surua, kenties iloakin. Hento ruusukulta on värinä äidillinen ja seesteinen. Lisäksi metallinen väri symboloi vahvuutta ja sitkeyttä, joita sodassa tarvittiin.

Nämä symbolit ja elementit tekevät tunnuksesta merkityksellisen.
Tunnuksesta tulee pari Sotiemme Veteraanit –kokardille.
Ne elävät rinnakkain ikään kuin pariskunta.

Lahjoita yksinäisyyttä vastaan

Lahjoita yksinäisten veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä sekä sotaleskien auttamiseksi!
Katso video →

Siirry lahjoittamaan

Lahjoita veteraanille lounas

Auta ja ilahduta veteraanien arkea tarjoamalla heille terveellinen ja monipuolinen lounas!
Katso video →

Siirry lahjoittamaan

Lahjoita veteraanille taksimatka

Auta veteraaneja arjen asioinnissa tarjoamalla taksimatka lääkäriin, apteekkiin tai kauppaan!
Katso video →

Siirry lahjoittamaan

Lahjoita veteraanin lääkekuluihin

Avusta sotiemme veteraaneja tukemalla heitä kalliiden lääkkeiden hankinnassa!
Katso video →

Siirry lahjoittamaan