Sotiemme veteraanit juhlivat Suomi 100 itsenäisyyden juhlavuotta lämpimin jaloin

31.1.2017 Sotiemme veteraanit juhlivat Suomi 100 itsenäisyyden juhlavuotta lämpimin jaloin

Sotiemme Veteraanit juhlivat 100-vuotiasta Suomea lämpimin jaloin. Facebookin Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta-ryhmä on päässyt huimaan tavoitteeseensa; kutoa kaikille Suomen 17 000 sotiemme veteraanille Suomi 100 juhlavuoden villasukat.

Suomalaisten lahja veteraaneillemme: ”Pidetään jalat lämpiminä!”

Facebookin Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta ryhmä syntyi Oululaisen Jaana Willmanin ajatuksesta. ”Oma isäni oli sotaveteraani. Olen myös itse innokas neuloja. Näistä taustoista ajatus varmaankin lähti”, kertoo Jaana Willman. Tällä hetkellä Facebook ryhmään kuuluu noin 8 400 jäsentä, joista neulojia on noin 2 500. Neulojia on sekä yksittäisiä neulojia että neulontaryhmiä. Facebook ryhmäläiset ovat jo kutoneet tavoitemäärän eli 18 000 villasukkaparia lämmittämään veteraaniemme jalkoja. ”Täällä Kuusamossa on ollut innokkaita neulojia, joten on mukava aloittaa villasukkien jakaminen veteraaneille täältä. Kokkolassa asuu Villasukat Veteraaneille, Suomi 100 vuotta facebook -ryhmän ahkerimmat kaksi neulojaa, jotka ovat neuloneet kahdestaan yhteensä 279 paria villasukkia oman alueensa veteraaneille”, summaa Jaana Willman.

Villasukat Veteraaneille, Suomi 100 vuotta facebook – ryhmän neulomia villasukkia jaetaan

Nyt alkaa Villasukat Veteraaneille hankkeen haastavin vaihe. Sotiemme veteraanit ja sotalesket jotka ovat keski-iältään jo yli 92 vuotiaita, eivät välttämättä pääse villasukkien jakotilaisuuksiin paikalle. ”Olemme kiitollisia Jaana Willmanin perustamasta, voisiko jopa sanoa Suomen suurimmasta Suomi 100 juhlavuoden joukkoistamishankkeesta, sotiemme veteraanien hyväksi. Autamme kaikin tavoin, että villasukat pääsevät lämmittämään veteraaniemme jalkoja,” sanoo Sotiemme Veteraanit – keräyksen varapuheenjohtaja Seppo Savolainen, Sotainvalidien Veljesliitosta.

Posti on myös ilolla mukana auttamassa Villasukat Veteraaneille hankkeessa.  ”Toimitamme villasukat edelleen niille veteraaneille, jotka eivät ole päässeet villasukkien jakotilaisuuksiin paikalle”, kertoo Tomi Huhtala, Postin aluepäällikkö.

Sotiemme Veteraanit -keräys auttaa iäkkäitä veteraaneja Suomi 100 vuonna kaikin tavoin

”Tällä hetkellä keräämme rahaa sotiemme veteraanien liikkumiseen,” kertoo varainhankinnan päällikkö Pia Mikkonen. Kauppa- tai apteekkireissu on veteraanille aina myös sosiaalinen tapahtuma, kun he pääsevät välillä ulos liikkumaan ja rupattelemaan kaupan kassan tai taksikuskin kanssa. Usein liikkumisen vaikeudet hankaloittavat myös ruokailun mahdollisuuksia, kun kauppaan tai lounasravintolaan ei enää pääse ja ateriapalvelujen tarve kasvaa joukon ikääntyessä. ”Villasukat Veteraaneille, Suomi 100 vuotta facebook -ryhmä haastaa kaikki mukaan muistamaan veteraanejamme pienellä lahjoituksella www.veteraanit.fi. Tehdään yhdessä veteraaneillemme ikimuistoinen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla”, kehottaa Jaana Willman, Facebookin Villasukat veteraaneille, Suomi 100 ryhmän äiti.

Veteraaniliittojen varallisuus riittää yhteen edestakaiseen matkaan jokaiselle veteraanille

Tukea tarvitaan, sillä tällä hetkellä veteraaniliittojen varallisuudella jokaiselle veteraanille saataisiin noin yhden edestakaisen taksimatkan omavastuuosuus. Jos veteraaniliitot olisivat lopettaneet toimintansa tämän vuoden alussa ja varat olisi jaettu järjestöjen veteraanijäsenille, olisi kukin saanut noin 47 euroa.

Selvityksessä on laskettu mukaan Rintamaveteraaniliitto ry:n ja Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n varat.* Liitoittain tarkasteltuna summat olisivat olleet kutakuinkin Rintamaveteraaniliiton jäsenelle 52 euroa ja Suomen Sotaveteraaniliiton jäsenelle 42 euroa. Sotainvalidien Veljesliitolla on varallisuutta 345 euroa sotainvalidi- ja puolisojäsentä kohden, jotka on tarkoitettu sodassa vammautuneiden ja heidän iäkkäiden aviopuolisoidensa ja leskiensä hyväksi.

Luvut perustuvat järjestöjen virallisiin tilinpäätöksiin ja toimintakertomuksiin 31.12.2015.