Usein kysytyt kysymykset

Montako veteraania on vielä elossa? 

Veteraaneja on vuoden 2025 alkaessa joukossamme 1 400. Veteraaniemme keski-ikä on lähes sata vuotta. Tuen piirissä olevia veteraanien puolisoita ja leskiä sekä sotaleskiä on noin 4 000.
Alla on kuvattu veteraanien määrän muutos alkaen vuodesta 2006, jolloin järjestöt yhdistivät omat rahankeräyksensä kaikkien yhteiseksi Sotiemme Veteraanit -keräykseksi.   

 

Miksi veteraaneille ja sotiemme naisille vielä kerätään?

Veteraaneista puolet saa hyvin pientä eläkettä. Veteraanin tulo vuonna 2025 on pienimmillään 1 454,47 euroa/kk.  Veteraanin lesken tai puolison pienin kuukausitulo on takuueläkkeen suuruinen 986,30 euroa /kk.  Yksin asuvat veteraanit ja etenkin lesket ovat tiukimmilla, mutta pariskunnat tarvitsevat tukea yhtä lailla.

Mihin kerätty tuotto käytetään?

Sotiemme Veteraanit -keräystuotto käytetään helpottamaan veteraanien, puolisoiden ja leskien yllätyksellisiä rahallisia tarpeita. Äkillinen kuluerä esim. hammashoito tai sairaalajakso, voi suistaa pienituloisen veteraanin tai lesken talouden ja arjen raiteiltaan. Monet jättävät lääkkeitään ottamatta, kun eläke ei riitä monien lääkkeiden hankintaan. Mm. näihin hoidollisiin tarpeisiin voi saada keräystuotosta raha-avustusta. Keräystuottoa käytetään kotiin tuotaviin palveluihin, esimerkiksi ikkunoiden pesu, siivous, kauppa-apu. Sekä toimintakykyä ja kotona asumista tukeviin palveluihin, esim. terveydenhoidollinen jalkahoito, fysioterapia, kaiteiden asennus pesutiloihin, kynnysten poisto. Leskeksi jääneet sotiemme veteraanit ja -naiset tarvitsevat ennen kaikkea sosiaalisia kontakteja ja yhdessä tekemistä. Veteraaniyhdistykset järjestävät heille keräystuotolla virkistystoimintaa, esimerkiksi lounastilaisuuksia ja tapaamisia. 

Mitkä ovat keräyksen kulut? Entä tuotto?

Yllä on kuvattu Sotiemme Veteraanit keräyksen ja tuotemyynnin vuosittainen tuotto ja kulut yhteiskeräyksen alusta asti. Ennen koronapandemiaa keräyksen kulut olivat alle 20%.  Koronapandemia aiheutti ison pudotuksen 2020 keräyksen tuottoon,  kun varusmieskeräyksiä ei voitu järjestää. Kulut on pystytty pitämään maltillisina yleisen hintatason noustessa, kuitenkin vuonna 2025 kulut ylittivät 30 prosentin rajan tuoton pienentyessä merkittävästi.
Kulut syntyvät keräysmateriaalin, hyväntekeväisyystuotteiden ja markkinointimateriaalin tuotannosta. Keräyksessä on kaksi palkattua työntekijää. Piireissä keräys hoidetaan vapaaehtoisvoimin. Veteraaniliittojen edustajat eivät saa korvausta keräyksen hallinnoinnista. Huomattavaa on, että monet yhteistyökumppanit tukevat Sotiemme Veteraanit -keräystä merkittävästi esimerkiksi mediatilan ja materiaalituotannon osalta.

Onko Sotiemme Veteraanit I Sotiemme Naiset keräyksellä lupa?

Keräyksellä on valtakunnallinen Poliisihallituksen myöntämä keräyslupa. Luvan numero on RA/2021/1384, lupa on myönnetty 22.10.2021 ja se on voimassa  1.1.2022 alkaen toistaiseksi jatkuvana. Keräysalue on koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Sotiemme Veteraanien kerääjällä on aina tämä lupanumero lippaassa tai keräyslistassa.

Kenelle keräyksen tuotto menee?

Sotiemme Veteraanit I Sotiemme Naiset on Sotainvalidien Veljesliiton, Tammenlehvän Perinneliiton ja Kaatuneitten Omaisten Liiton yhteinen valtakunnallinen keräys sotien 1939-1945 veteraanien, puolisoiden ja veteraanien leskien hyväksi. Myös sotaorvot ovat keräyksen piirissä tietyin ehdoin. Sotiemme Veteraanit keräystuotosta myönnetään avustuksia myös pienituloisille liittoihin kuulumattomille veteraaneille sekä heidän puolisoilleen ja leskille.

Miten veteraani, puoliso tai leski voi hakea avustusta?

Jäsenet hakevat avustusta oman yhdistyksensä kautta. Ei jäsen -veteraanit, puolisot ja lesket voivat hakea avustusta suoraan Sotiemme Veteraanit I Sotiemme Naiset -keräykseltä hakulomakkeella. Ohjeen ja hakulomakkeen voit tulostaa alta.

               Hakulomake

Ohje hakemuksen tekemiseen

Miten keräys toteutetaan?

Sotiemme Veteraanit I Sotiemme Naiset -keräyksen näkyvin muoto on varusmieskeräys. Keräystä suorittavat henkilöt ovat aina varustautuneet Sotiemme Veteraanit -keräysliivillä tai rintaan kiinnitetyllä Sotiemme veteraanit –keräystunnisteella. Sotiemme Veteraanit I Sotiemme Naiset keräystä suorittavat henkilöt käyttävät aina voimassa olevilla lupatiedoilla merkittyjä keräyslistoja ja -lippaita.

Voimassa oleva Poliisihallituksen myöntämän keräysluvan numero on:
RA/2021/1384.
 Lupa on voimassa toistaiseksi. Keräysalue on koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. 

Miten keräystuotto jaetaan?

Keräyspiirit jakavat varusmieskeräysten ja muiden paikalliskeräysten tuoton veteraaniyhdistyksille, jotka käyttävät sitä pienituloisimpien veteraanien ja heidän puolisoidensa ja leskiensä tukemiseen. Monessa paikallisyhdistyksessä veteraanien tukeminen perustuu valtaosin Sotiemme veteraanit -keräyksillä saatuihin varoihin.

Valtakunnallisen keräyksen tuotto jaetaan liitoille veteraani- ja puoliso/leskijäsenten lukumäärän mukaan. Liitot kohdistavat tuoton yhdistysten kautta yksittäisille veteraaneille, puolisoille ja leskille. Sotiemme veteraanit -varainhankinnalla kerätyt varat eivät jää liittojen tileille, vaan ne käytetään veteraanien, puolisoiden ja leskien hyväksi viimeistään seuraavan kalenterivuoden aikana. Useimmiten keräystuotto on jo käytetty ennen kuin seuraavan vuoden keräystoimet alkavat.

Sotiemme veteraanit -varainhankinnan tuotosta noin 2/3 kerätään keräyspiireissä ja 1/3 valtakunnallisessa varainhankintatoimistossa.